Hem » Nyheter » ROT-avdrag – hur fungerar det?
rot-avdrag

ROT-avdrag – hur fungerar det?

ROT-avdraget är en skattereduktion som gör det möjligt för dig att få tillbaka en del av kostnaderna för renovering och underhåll av hemmet. Genom att ta del av ROT-avdraget kan du spara tusentals kronor på ditt renoveringsprojekt, samtidigt som du främjar hållbarhet och förbättrar bostadskvaliteten. Eftersom det är en skattereduktion så är det viktigt att nämna att när du ska söka om avdraget så kommer Skatteverket ta hänsyn till hur mycket skatt du betalat under året.

Du kan maximalt söka avdrag för 50 000 kr per år/person och högst 30 procent av kostnaden för själva arbetet.

Vad är syftet med ROT-avdraget?

ROT-avdraget är en del av regeringens satsning på att främja hållbarhet och förbättra bostadskvaliteten i Sverige. Tanken är att ROT-avdraget ska uppmuntra dig att hålla efter din bostad och undvika att viktiga renoveringsprojekt skjuts på framtiden.

För vem är ROT-avdraget?

ROT-avdraget är tillgängligt för alla hushåll som äger eller bor i en bostad i Sverige. Det är oberoende av inkomst och du behöver inte vara anställd för att ta del av det. Du kan ta del av ROT-avdraget när du anlitar till exempel en hantverkare för att göra ett stambyte eller renovering av fönster.

Vad kan jag få skattereduktion för med ROT-avdraget?

Du kan få skattereduktion för arbetskostnaden vid renovering och underhåll av din bostad. Detta inkluderar tjänster som målning, tapetsering, elinstallationer, rörläggning, vvs-arbeten, möbeltapetsering och mycket mer. Observera att du inte kan få skattereduktion för kostnader som är förknippade med nybyggnation eller (i vissa fall) tillbyggnad av din bostad. Du kan inte heller ansöka om reduktion för rena materialkostnader. Så kort och gott, alla typer av renoveringar och restaureringar av ditt hus är inkluderade men ENBART för arbetskostnaden att anlita en professionell hantverkare.

Hur ansöker jag om ROT-avdraget?

Ansökan om ROT-avdrag görs genom att fylla i en ansökningsblankett som du skickar till skatteverket tillsammans med kvitton och fakturor för arbetet som genomförts. Om du väljer Snickrat & Klart för dina projekt så ser ser vi till att ansökan skickas in, du behöver inte göra nånting utan vi tar hand om all administration åt dig.


Publicerat

i

av

Etiketter: