Hem » Nyheter » Takbyte på gamla norr
komplett byte av tak på gamla norr

Takbyte på gamla norr

Det valmade taket på detta hus från 30-talet hade passerat sin tekniska förbrukning och började bli slitet. Ägaren hade noterat att getingar bosatte sig där varje år. Huset har även en inredd vindsvåning som var svår att värma upp. Det var hög tid att göra något åt taket.

Som vanligt vid ett större projekt såsom detta takbyte så gör vi alltid ett hembesök med tillhörande besiktning. Vi var lite oroliga att det råsponten under takpannorna skulle vara i dåligt skick, något som vi förberedde ägaren på.

Rätt förberedelser sparar tid

Så kom dagen för projektstart, kranbilen anlände och levererade byggställningen som är vital för att säkerställa säkerheten för våra hantverkare.

takbyte byggställning

När byggställningen var rest så påbörjar vi att rensa taket från takpannor. För att minska nerskräpning och risken för skador på fasaden så arbetar vi med en kranbil som håller en liten container för byggavfallet. Metoden gör även att vi kan arbeta snabbt och inte blir lika känsliga för dåligt väder. Effektivt arbete innebär i slutänden ett mer kostnadseffektivt projekt.

Oförutsedda händelser

När väl taket gjorts rent på tegelpannor upptäckte vi att sponten var dålig på sina ställen. Undertill fanns flera, stora getingbon som hade ätit sig igenom virket. Som tur var så var bjälklaget vid gott skick och behövde inte bytas ut.

utbyte av råspojnt vid takbyte

Medan arbetet pågår med att klä av taket så arbetar vår plåtslagare simultant med att ta ner de gamla hängrännorna, montera en kantplåt samt de nya hängrännorna.

En hel del av råsponten byttes ut och när det var klart så täcks det med en väderbeständig takpapp. Nu är taket skyddat från väder och vind, husägaren löper inte någon risk för att det ska regna in. Slutligen så monteras läkten som tegelpannorna vilar på.

Tilläggsisolering för bättre energieffektivitet

Det valmade taket har 3 fönsterkupor och under projektets gång upptäckte vi att de saknade isolering. Tillsammans med ägaren bestämde vi att tilläggsisolera kuporna, i samma veva bytte vi även ut fönstren som var i dåligt skick.

tilläggsisolering vid takbyte

Det här är typiskt för lite större projekt, saker och ting händer på vägen som gör att det tillkommer arbete för åtgärder som är svåra att förutse.

Tilläggsisoleringen gjorde med en tunnare västkustskiva, både runt kuporna men också genomgående av innerväggarna på vindsvåningen genom husets kattvindar.

Våra hanterverkare arbetade simultant med att klä kupor och skorsten med plåt samtidigt som de nya tegelpannorna lades ut. Slutresultatet blir ett mer energieffektivt hus som förhoppningsvis slipper fler påhälsningar från getingar och andra skadedjur. Nedan ser ni bilden av den ena fönsterkupan, skorstenen och de nya tegelpannorna.


Publicerat

i

av

Etiketter: